Deckarspelet LasseMajas detektivbyrå från Hjelms Förlag | knoddenoknyttet.se

Ett roligt och spännande spel för unga detektiver!
Spelet går ut på att  lösa 8 olika brott tillsammans med LasseMajas detektivbyrå.  

Regler
Antal spelare 2-8
Spelet innehåller: 36 deckarkort, 24 ledtrådskort, 17 Medaljkort i tre olika valörer; 8 brons, 8 silver och 1 guld.

Sortera deckarkort och ledtrådskort i två olika högar. Ledtrådskorten är märkta på baksidan med siffran 1, 2 eller 3. Sortera ledtrådskorten i tre högar så att första ledtrådarna med siffran 1 på baksidan läggs i en hög, andra ledtrådarna med siffran 2 på baksidan i en annan hög o.s.v.

Dela ut fyra deckarkort till varje spelare. Den yngsta spelaren får börja begära kort av sina motspelare. Det gäller att samla fyra likadana kort (t.ex fyra Röd Maja) för att få ett stick. Man får bara begära sådana kort som man redan har på hand. Om Pelle frågar Lotta efter Röd polismästare så måste Lotta ge alla sina Röda polismästare till Pelle. Pelle får fortsätta begära så länge den han frågar har det begärda kortet. Han får fråga vem som helst av sina motspelare.

Om Lotta däremot inte har någon Röd polismästare så svarar hon: ”På uppdrag”. Detta betyder att Pelle, om det finns några kort kvar får ta ett kort från högen på bordet och sedan är det nästa spelares tur (turordning medsols.) När en spelare har tagit sitt första stick d.v.s. samlat ihop t.ex. fyra Röda polismästare får han/hon  ta sitt första ledtrådskort.

Spelaren tar upp ett kort ur högen med de första ledtrådarna och lägger det sedan uppvänt framför sig. Det är nu denna spelares uppgift att lösa ”brottet” som beskrivs på kortet genom att samla de resterande två ledtrådskorten som hör till just det ”brottet”.

För varje stick får man ta ett nytt ledtrådskort. Det är alltså inte alls säkert att man direkt får den ”rätta” ledtråden när man drar sin andra ledtråd. Får man ett ledtrådskort som tillhör ett annat ”brott” än det man fått i uppgift att lösa  visar man upp det för sina motspelare och lägger det sedan med baksidan upp på bordet (som i memory). Det finns åtta olika brott och man kan bara lösa ett fall i taget. Kanske är det någon av de andra spelarna som behöver just den ledtråden.

Det gäller alltså att komma ihåg var ledtrådskorten läggs. Nästa gång man får ett stick kan ju den ledtråd man söker ligga på bordet! Om en deltagare blir utan kort på grund av att han/hon har fått lämna ifrån sig alla sina kort, tas ett kort från högen på bordet. (Om det finns något kort kvar i annat fall får den kortlösa spelaren vänta till nästa omgång.)
Den som först hittar ledtråd nummer 3 vinner ett medaljkort.

Det kan hända att alla stick är tagna och spelarna inte har några kort på hand utan att någon har tagit den tredje ledtråden. Då blandas alla deckarkorten igen och delas ut på nytt (4 kort per spelare). Ledtrådskorten ligger dock kvar i sina högar och på bordet.

Första vinsten ger brons
Andra vinsten ger silver
Tredje vinsten ger GULD!

Spelet bygger på böckerna om LasseMajas Detektivbyrå
Illustratör: Helena Willis
Ålder: 6+
Förlag: Hjelm Förlag

Tillverkare